Transportatorul feroviar de pasageri CFR Călători a înregistrat venituri de 439,2 milioane lei (98,6 milioane euro) în primele şapte luni ale acestui an din vânzarea de bilete, în creştere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul majorării distanţelor parcurse de pasageri, care a compensat scăderea numărului de călătorii, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea News.ro.

Foto: Agerpres

Numărul călătoriilor realizate de către pasagerii CFR Călători a continuat tendinţa de scădere în acest an.

”În primele şapte luni din 2015, românii au efectuat peste 32 milioane de călătorii, măsurat prin indicatorul călători transportaţi, cu trenurile CFR Călători, iar în perioada similară din 2016, aproximativ 31 milioane de călătorii”, au declarat reprezentanţii CFR Călători.

Totuşi, distanţa medie a călătoriilor este în creştere, ceea ce ar putea indica o schimbare a obiceiurilor de călătorie.

Directorul CFR Călători, Iosif Szentes, a declarat în luna aprilie, într-un interviu acordat News.ro, că principalul concurent al companiei, mai ales pe distanţe medii şi scurte, îl reprezintă transportatorii rutieri.

Astfel, spre deosebire de transportatorii feroviari, companiile care fac transport rutier sunt mai eficiente, flexibile şi adaptabile pe distanţe scurte, de aceea mulţi pasageri aleg serviciile acestora. Sectorul căilor ferate din România a pierdut foarte mult teren în ultimii 25 de ani în special în raport cu transportul auto.

Până în 1989, transportul feroviar reprezenta peste 80% din transportul total realizat în România, în timp ce ponderea a ajuns în prezent la doar 17%.

În acest cadru al transportului din România, CFR Călători s-a confruntat şi în 2015 atât cu o scădere a cifrei de afaceri, până la 1,89 miliarde lei, de la 2,04 miliarde de lei în 2014, cât şi cu o reducere a numărului de pasageri transportaţi, de la 56 la 55 de milioane.

Pe piaţa transportului feroviar de călători, unde CFR Călători are o cotă de piaţă de circa 82%, mai există patru operatori privaţi: Regiotrans, Transferoviar Călători, Interregional Călători şi Softtrans.

CFR Călători a reuşit să reducă semnificativ arieratele în ultimii doi ani, de la 967 milioane lei la începutul lui 2014 până la la 361 milioane lei la sfârşitul lui 2014. În 2015, acestea au ajuns la 208 milioane lei, iar în 2016 există un plan de reducere a arieratelor la circa 177 milioane lei.

Pentru acest an, compania estimează afaceri de 2,02 miliarde lei, în creştere uşoară faţă de 2015. Însă, avansul va depinde atât de încasările din bilete, cât şi de nivelul subvenţiei acordate de stat.

Guvernul a aprobat pentru acest an compensaţii pentru asigurarea pachetului social, care reprezintă o formă de subvenţie din partea statului, de 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) pentru CFR Călători.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!
Exception encountered while evaluating XTemplate code: WIDGET : /Widgets/general/partialCrossDigisport/partialCrossDigisport ERROR : Webservice 'http://www2.digisport.ro/webservices/json-export/newsForDigi24.php' did not returned an array! eroare: OneDB::getCategoryByPath: `Layout` not found: Layout in parent '' LINE : 282 FILE : /srv/www/websites/www.digi24.ro/htdocs/classes/OneDB/OneDB_JSONCollection.class.php