Vechea Dacie românească a cucerit America. Un autoturism produs în 1977 la Mioveni, condus de un tânăr din Braşov, a străbătut cu succes cel mai cunoscut drum din Statele Unite ale Americii. După mai bine de 10 zile, 4.000 de kilometri şI câteva piese schimbate, maşina a ajuns în California, aşa cum a fost planul. Mândru că a reuşit să parcurgă acest drum, şoferul e convins acum că Dacia românească nu este cu nimic mai prejos decât mărcile clasice americane.

Embed:

"Am ajuns cu Dacia în Beverly Hills, California, suntem la două zile după ce am terminat Route 66. Am parcurs 4.000 de kilometri cu Dacia," spune Eduard Palaghiţă.

Eduard Palaghiţă, braşovean de origine, locuieşte în America. Îndrăgostit de maşina copilăriei sale, anul trecut şi-a adus Dacia peste ocean şi a înmatriculat-o în New York. Autoturismul este fabricat în 1977 şi are piesele originale. Ideea de a parcurge drumul 66 cu bătrâna Dacie i-a venit după ce a văzut filmul Cars.

Nimeni nu-i garanta că maşina va rezista celor 4.000 de km. De altfel, chiar a doua zi după plecare, autoturismul a cedat.

"Am avut câteva probleme, a doua zi s-a dus electromotorul, s-au dus bujiile, s-a dus pompa de benzină, dar s-au remediat," povestește Eduard Palaghiță.

Americanii au fost impresionaţi de rezistenţa maşinii. Asta în timp ce în ţară, Daciile vechi îşi pierd tot mai mult din valoare.

Puţini români mai deţin încă o Dacia 1.300. Cei mai mulţi au vândut-o prin programul Rabla, iar cei care încă deţin un astfel de model, au pus-o la vânzare pe internet. Preţul este între 1.000 şI 4.000 de lei.

"A avut şi avantaje pt că era foarte uşor de depanat. În portbagaj aveam trusa de chei care era neapărat nevoie, cheie de bujii şi pompa de umflat roata," își amintește Anton Iordache, fost proprietar de Dacie.

Route 66 este una dintre cele mai vechi şosele din America. Străbate continentul de la est la vest şi trece prin opt state pe parcursul celor patru mii de kilometri. De-a lungul drumului sunt porţiuni mari, pustii, fără case, magazine sau benzinării.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!
Exception encountered while evaluating XTemplate code: WIDGET : /Widgets/general/partialCrossDigisport/partialCrossDigisport ERROR : Webservice 'http://www2.digisport.ro/webservices/json-export/newsForDigi24.php' did not returned an array! eroare: OneDB::getCategoryByPath: `Layout` not found: Layout in parent '' LINE : 282 FILE : /srv/www/websites/www.digi24.ro/htdocs/classes/OneDB/OneDB_JSONCollection.class.php