Detoxifierea a devenit o afacere foarte profitabilă dacă e să ne luăm după explozia de business-uri cu sucuri, pensiuni care oferă sejururi de curățare a organismului sau tabere de detoxifiere la munte, la mare, în România, Turcia sau de ce nu, Thailanda. Costurile sunt pe măsură, însă banii nu sunt dați întotdeauna cu folos.

Embed:

Ora 7 dimineața, Poiana Brașov. Cu picioarele goale pe iarbă, câteva zeci de oameni participă la un program care îi învață cum să își schimbe stilul de viață.

Farid Alipour merge peste tot în lume pentru a-i învață pe cei interesați cum să se relaxeze și în același timp să facă mișcare. Experiența lui este grăitoare: de 45 de ani s-a dedicat artelor marțiale.

Farid Alipour, profesor de Qigong: „Când stai cu noi o săptămană sau chiar și o zi te trezești devreme și faci mișcare și abia apoi iei un mic dejun sănătos. În realitate elimini ceea ce nu este important în viață ta: poate niște obiceiuri rele, practic realizezi ce nu e necesar și elimini.”

Cristina Bâtlan, organizatorul taberei: „Nutriția nu este suficientă ca să începi un nou stil de viață și atunci am introdus qi gong, yoga și meditație, ceremonia ceaiului, care este un alt fel de meditație, și bineînțeles toate speech-urile științifice care vin să completeze ceea ce participanții probabil au citit.”

Medicul Samir Dara susține în fiecare zi prezentări despre nutriție și monitorizeaza starea de sănătate a participanților.

Dr. Samir Dara, medic specializat în nutriție: „Este atât de multă informație cu privire la nutriție încât este derutant pentru oameni: ce este bine, ce este greșit, ce este adevărat, ce nu este adevărat. Aici oamenii invață informații care au în spate cercetări și studii.”

Participanții au avut norocul să îl cunoască și pe profesorul Colin Campbell, autorul cărții „Studiul China", una dintre cele mai citite din lume și în același timp una dintre cele mai controversate. Studiul, pretinde autorul, demonstrează legătură dintre proteinele animale și bolile modernității. Cercetătorul cu peste 60 de ani de experiență a fost pentru prima dată în România și a acordat un interviu echipei "Tinerețe fără bătrânețe".

Prof. dr. Colin Campbell, profesor emerit de biochimia nutriției, Cornell University: „Am fost crescut la o fermă! Mulgeam vacile când eram mic, așa că eu credeam în nevoia de carne și lactate atunci când am început cariera în cercetare. Singurul scop pe care l-am avut a fost să demonstrez că este bine să mănânci carne, dar rezultatele au arătat altceva.”

Acum, profesorul Campbell are 82 de ani și susține că este perfect sănătos datorită faptului că și-a schimbat stilul de viață și în special pe cel alimentar.

Prof. dr. Colin Campbell, profesor emerit de biochimia nutriției, Cornell University: „Cel mai important este să mănânci legume, fructe, cereale, toate integrale, așa cum au fost lăsate de Dumnezeu. Dacă facem asta și stăm departe de produsele de origine animală, de cele procesate, este perfect! Sigur că unii oameni pot ajunge să fie sănătosi și dacă nu au această dietă în proporție de 100%. Poate să fie 80-90%, dar ar fi perfect că dietă să fie 100% bazată pe alimente integrale.”

Și fiica profesorului Campbell, Leanne, și-a schimbat cu totul alimentația în urma cercetărilor făcute de tatăl sau. Este adepta unei diete fără proteine animale și zahăr și cu foarte puțin ulei și sare.

Dr. Leanne Campbell, fiica prof. Colin Campbell: „Poti să mănânci în continuare clătite, poți face burrito la micul dejun, poți chiar să îți faci un fel de iaurt pe bază de semințe de chia.”

Cristina Bâtlan, organizatorul taberei: ”E de fapt un program realist, avem lecții de gătit și tu poți să înveți să îți gătești propria mâncare, capeți o independența. toate exercițiile care se învață sunt exerciții care se fac cu propriul corp. nu ai nevoie de mașini, de sală de fitness.”

Aurelian Radu, participant: „Acum chiar vreau să învăț să gătesc singur, să îmi fac singur mâncarea, să nu mai depind de nimeni.”

Andrei Valentin Radu, participant: „Noi avem o cantină și pieptul de pui este pus pe primul loc, adică toată lumea care mâncă la cantină își comandă, e cel mai bun preparat văzut de ei, dar de acum înainte nu o să mai mănânc.”

Alt grup, același scop, de data această la Eforie Sud.

Alec Blenche, consultant în nutriție: „Ne trezim la 5:30, pe la oră 6 se bea apa cu zeolit, apoi se face înviorare și se pleacă către mare, unde se face multă mișcare, e importantă în detox, trebuie să punem în funcțiune limfa.”

Micul dejun se ia, și în acest program, după înviorare, numai că de data aceasta este doar un... suc de grâu. În restul zilei mesele sunt de fapt sucuri, adică participanții nu mănâncă nimic solid timp de 3 sau 7 zile, în funcție de durata aleasă. Așadar, această tabără nu este pentru oricine.

Ștefan Nită, bucătar specializat în hrană crudă: „Vin oameni care sunt pregătiți, au citit foarte mult, cam 80% dintre ei vin destul de informați, dar sunt și care au văzut la televizor și caută pe internet.”

Alec Blenche, consultant în nutriție: „Avem în fiecare seară prezentări și discuții pe teme de nutriție, alimentație, stil de viață, de la lucurile cele mai simple, accesorii și stil de gătit, până la complexe, de stil de viață și mod de a gândi sănătos.”

În plus, participanții urmează proceduri balneare menite să ajute organismul să elimine toxinele.

Oana Crângașu, directorul unui complex balnear: „Practic e o schema individualizata de tratament stabilită în urmă consultului medical de specialitate de la începutul acestui sejur.”

Prețul programelor de detoxifiere:

Pensiune Maramureș-13 zile – 5.600 de lei

Pensiune Sibiu-8 zile – 4.000 de lei

Program detoxifiere Fundata-7 zile – 4.000 de lei

Program detoxifiere Poiana Brașov-8 zile – 5.000 de lei

Pe lângă persoanele pasionate de un stil de viață sănătos care organizează tabere de detoxifiere, în ultimul timp din ce în ce mai multe hoteluri oferă această facilitate, în special dacă au centre. Mai mult, pensiunile au început ele sejururi sănătoase. Prețurile nu sunt deloc light.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!
Exception encountered while evaluating XTemplate code: WIDGET : /Widgets/general/partialCrossDigisport/partialCrossDigisport ERROR : Webservice 'http://www2.digisport.ro/webservices/json-export/newsForDigi24.php' did not returned an array! eroare: OneDB::getCategoryByPath: `Layout` not found: Layout in parent '' LINE : 282 FILE : /srv/www/websites/www.digi24.ro/htdocs/classes/OneDB/OneDB_JSONCollection.class.php