Cel mai vechi oraş de pe teritoriul României, Cetatea Histria, este o necunoscută pentru turişti. Obiectivul turistic nu e promovat deloc pe litoralul românesc deşi se află la 60 de kilometri de Constanţa. În jur de 10 mii de oameni ajung la Cetatea Histria, mulţi dintre ei din întâmplare. Acolo însă nu-i întâmpină nimeni.

Embed:

 

În hotelurile din Mamaia, cu greu găseşti un pliant care să-ţi ofere informaţii despre ce vestigii istorice poţi vizita în zonă.

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării: „Sunt puse în valoare de agenţiile de turism, este nevoie în continuare de mai multă promovare şi de investiţii în infrastructură pentru a ridica valoarea acestor cetăţi.”

La Cetatea Histria se ajunge cu maşina sau cu autobuzul din Constanţa. Călătoria cu autobuzul durează o oră, iar la finalul ei turiştii găsesc un panou ruginit. Sunt informaţi că vor merge 7 kilometri pe jos.

O dată ajunşi la Cetatea Histria turiştii nu sunt întâmpinaţi de nimeni. Singurul ghid a renunţat la începutul acestei veri la job din motive medicale.

Biletul de intrare la muzeu şi în situl arheologic costă 20 de lei.

Turist: Este antic, este frumos, doar conduci până aici şi ajungi în zona rurală şi acest sit este aici. Este incredibil!

Reporter: V-aţi fi aşteptat să găsiţi aşa ceva în România?

Turist: Nu!

Muzeul, însă, este o relicvă în sine.

Traian Cliante, directorul interimar al Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa: „De aproape 20 de ani el nu a mai fost restaurat, expoziţia pe care o adăposteşte este deja învechită.”

În situl arheologic nu numai că nu sunt ghizi, dar nu sunt nici panouri cu informaţii.

Turist: „Nimeni nu prea se ocupă, probabil dacă ar fi fost puţin mai aranjat mai promovat, cu siguranţă situaţia ar fi stat altfel.”

Mircea Angelescu, şeful şantierului ştiinţific de la Cetatea Histria: „Exista o echipă care se ocupa de întreţinerea sitului. Această lipsă a echipei se vede. Ea este reproşată de mulţi turişti.”

Paul Greavu, reporter Digi24: „În urmă cu aproximativ 2 ani responsabilii sitului au montat la una dintre intrări o poartă de fier. Nu pentru că turiştii nu ar avea voie să treacă pe aici, mai degrabă pentru siguranţa lor. Pentru că în orice moment unele dintre aceste bucăţi de piatră s-ar putea prăbuşi.”

Cetatea Histria va fi restaurată anul viitor, spun mai marii judeţului.

 

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!
Exception encountered while evaluating XTemplate code: WIDGET : /Widgets/general/partialCrossDigisport/partialCrossDigisport ERROR : Webservice 'http://www2.digisport.ro/webservices/json-export/newsForDigi24.php' did not returned an array! eroare: OneDB::getCategoryByPath: `Layout` not found: Layout in parent '' LINE : 282 FILE : /srv/www/websites/www.digi24.ro/htdocs/classes/OneDB/OneDB_JSONCollection.class.php