Românii au avut așteptări mari la Jocurile Olimpice de la Rio. Potrivit unui sondaj IRES, respondenții au răspuns că România se va clasa pe locul 8, în timp ce la finalul competiției țara noastră s-a aflat pe locul 47. Însă, 6 din 10 respondenți consideră că sportivii români din loturile olimpice nu au condiții adecvate de pregătire, ceea ce justifică performanțele slabe. Pe de altă parte, Gheorghe Hagi (32%), Nadia Comăneci (16%) și Simona Halep (14%) sunt primii trei sportivi admirați de români.

 

Foto: Gulliver/GettyImages

Gimnasta Nadia Comăneci este considerată cel mai mare sportiv român al tuturor timpurilor (30%), urmată în acest sondaj de Gică Hagi (26%), Ilie Năstase (6%), Simona Halep (6%), Ivan Patzaichin (3%), Nicolae Dobrin (3%), Ion Țiriac (3%). Helmuth Duckadam (1%), Iolanda Balaș (1%), Gabriela Szabo (1%).

Evoluția sportivilor români la Jocurile Olimpice a fost apreciată de români ca fiind bună de către 52% (42% bună și 10% foarte bună) și slabă de 47% (32% slabă și 15% foarte slabă).

Românii au anticipat că delegația noastră la Rio se va clasa pe locul 8 în clasamentul pe medalii, dar în realitate locul ocupat a fost 47. Doar 15% dintre respondenți au știut că mărimea delegației României la JO 2016 a fost cuprinsă între 81 și 100 de sportivi (96 plus 7 rezerve).

Sportivii preferați de conaționalii noștri la Rio de Janeiro au fost gimnastul Marian Drăgulescu (20%), gimnasta Cătălina Ponor (16%), tenismanul Horia Tecău (7%), handbalista Cristina Neagu (7%) și scrimera Ana Maria Popescu (Brânză) — 4%. Simona Halep, deși nu a participat, apare în acest top pe locul 6 cu 2% dintre preferințe.

Scrima (41%), canotajul (28%), gimnastica artistică (20%), tenisul de câmp (18%), handbalul (12%) și atletismul (10%) au fost sporturile de la care se așteptau cele mai bune performanțe ale românilor.

Starea sportului românesc este apreciată ca proastă de 48% din respondenți și bună de 46%. Majoritatea românilor (54%) consideră că starea sportului românesc este mai proastă ca în urmă cu 30 ani, iar 25% o văd mai bună. Majoritatea conaționalilor noștri (60%) apreciază că sportivii români din loturile olimpice nu au avut condiții adecvate de pregătire, iar 28% susțin că sunt adecvate. În aceste condiții de pregătire, 60% consideră că rezultatele slabe sunt justificate, iar 23% susțin contrariul.

Doar 21% dintre români practică regulat un sport, minim o dată pe săptămână, și doar 7% din copiii respondenților fac în prezent sport de performanță.

Conform sondajului IRES, 53% dintre români au urmărit întrecerile de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, dintre care 80% la televizor, 5% pe internet și 4% la radio. Cele mai urmărite sporturi la JO 2016 au fost gimnastica (36%), handbalul (17%), tenisul de câmp (11%) și atletismul (7%).

La nivel internațional, cei mai apreciați sportivi de români sunt Lionel Messi (23%), Cristiano Ronaldo (20%), Pele (4%), Diego Maradona (4%), Novak Djokovic (3%), Roger Federer (3%), Maria Șarapova (3%) etc.

IRES a efectuat acest sondaj în perioada 16-18 august 2016 pe un eșantion de 1223 subiecți, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Sondajul are o eroare de maximum ± 2,9%.

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!
Exception encountered while evaluating XTemplate code: WIDGET : /Widgets/general/partialCrossDigisport/partialCrossDigisport ERROR : Webservice 'http://www2.digisport.ro/webservices/json-export/newsForDigi24.php' did not returned an array! eroare: OneDB::getCategoryByPath: `Layout` not found: Layout in parent '' LINE : 282 FILE : /srv/www/websites/www.digi24.ro/htdocs/classes/OneDB/OneDB_JSONCollection.class.php