CODUL DIGI24

Digi24 este un post de televiziune de informaţie non-stop, parte a companiei de telecomunicaţii RCS & RDS, independent din punct de vedere politic, care îşi propune să promoveze jurnalismul imparţial, sursă pentru dezbaterea de idei bazată pe raţiune şi respect.
Publicul şi interesul său sunt în centrul tuturor preocupărilor Digi24.

Viziunea Digi24 este că publicul din România are nevoie de o sursă de informare de încredere, independentă politic, care promovează onestitatea şi respectul, civilitatea şi creativitatea.

Misiunea Digi24 este să informeze şi să inspire publicul.

Valorile Digi24 sunt:
ACURATEŢEA. Digi24 reflectă realitatea aşa cum este. În fiecare ştire/material prezentat, jurnaliştii Digi24 caută adevărul. Prezentăm faptele clar şi corect. Mijloacele de producţie sunt utilizate exclusiv pentru prezentarea adevărului.

ECHILIBRUL. Digi24 face eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate într-un conflict, fără discriminare. Toate persoanele, companiile, partidele politice sau organizaţiile de orice fel prezentate în ştirile şi programele Digi24 primesc tratament egal şi beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

ECHIDISTANŢĂ. Jurnaliştii Digi24 exprimă judecăţi bazate exclusiv pe fapte şi expertiză. Ţinem cont de relevanţa expertizei şi căutăm cele mai autorizate voci pentru evaluările prezentate.

DIVERSITATEA DE OPINII. Digi24 face o distincţie clară între jurnalismul de informare şi cel de opinie. Ca regulă, jurnaliştii noştri informează, nu exprimă opinii. În felul acesta, publicul nu este indus în eroare. În acelaşi timp, însă, Digi24 promovează pluralismul de opinii. Găzduim cu generozitate cât mai multe şi cât mai diverse păreri, evaluări, comentarii şi analize. Digi24 nu îşi asumă opiniile pe care le găzduieşte.
Digi24 susţine libertatea de exprimare a invitaţilor săi. Pentru că aceasta să nu fie restrânsă în niciun fel, Digi24 promovează responsabilitatea discursului public. În ştirile şi dezbaterile Digi24 este susţinută dezbaterea de idei şi sunt sancţionate atacul la persoană şi insultele de orice fel.

INTEGRITATEA. Digi24 se bazează pe încrederea pe care i-o acordă publicul. Jurnaliştii Digi24 sunt în permanenţă preocupaţi să nu îşi inducă telespectatorii în eroare cu bună ştiinţă.

Digi24 este reprezentat de toţi membrii echipei sale: jurnalişti şi tehnicieni. Prin conduita lor, atât profesională cât şi personală, membrii echipei garantează imparţialitatea şi buna reputaţie Digi24. Prin acest lucru se înţelege că jurnaliştii şi tehnicienii nu vor întreprinde niciun fel de acţiune, publică sau privată, profesională sau personală, care să deterioreze buna reputaţie a Digi24.

Jurnaliştii Digi24 înţeleg că, dacă îşi exprimă opiniile în afara emisiei, atunci imparţialitatea lor din emisie este grav afectată. Iar corectitudinea informaţiilor şi onestitatea informării Digi24 ar fi puse sub semnul întrebării în mod inacceptabil.

Jurnaliştii Digi24 nu îşi vor indica niciodată preferinţele politice.
Angajamentul Digi24 este să menţină cele mai înalte standarde ale jurnalismului imparţial, în special prin acurateţe şi corectitudine.

Note:
1.) Acest Cod preia unele dintre prevederile BBC Editorial Guidelines – 2010 şi CBC Journalistic standards and practices;
2.) Prezentul Cod este completat de legile care guvernează domeniul audio-vizual şi reglementările CNA.